ПЕКАР

Подручје рада:
Пољопривреда, производња и прерада хране
Образовни профил:
Пекар
Степен стручне спреме: 3. степен

 

 

    Пекари, након завршеног школовања су оспособљени да месе и пеку хлеб и пециво, а такође воде рачуна да продавнице свакодневно буду снадбевене њиховим производима, тј. да умесе довољно по већ унапред договореном плану по којем ће се достављати до оних који ће га продати.
      Пекари веома воде рачуна, како о личној хигијени, тако и о одржавању чистоће радног простора, пећи и средстава за рад.
   Пекари раде у погонима за производњу хлеба и пецива. За ово занимање карактеристичан је рад у ноћној смени, иако пекари заправо раде и дању и ноћу. 
Такође, пекари могу радити и у хотелима, ресторанима, мензама, и посао им се може сводити или само на прављење хлеба и пецива, али могу доћи и до виших позиција као врсни мајстори за припрему разних, надасве укусних, пецива. 
     Пекари би требало да поседују спретност, али и осећај за овај посао, поготово када се ради о ручном мешању, јер тада по гипкоћи теста морају да осете када је тесто спремно за печење. Врло је важно да имају добро развијен осећај за мирис и укус како би успешно проценили да ли је тесто укусно и спремно за крајни процес, тј. за печење. Мешање теста као и стављање истог на лимове, па и вађење из пећи захтева добру физичку кондицију и телесну снагу али и издржљивост. Успешно обављање пекарских послова захтева одговорност у раду.
   Пекари морају бити чисти и уредни, будући да производе прехрамбене производе.
Након завршене школе, битно је стицање праксе ради лакшег запошљавања или наставак школовања путем доквалификације у прехрамбеног техничара.

1/6

© 2018 by Secondary School of Agriculture and Chemistry Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now