Пољопривредни техничар

Подручје рада:
Пољопривреда, производња и прерада хране
Образовни профил:
Пољопривредни техничар
Степен стручне спреме: 4. степен

 

 

         Пољопривредни техничари, након завршетка школовања су оспособљени да организују, надгледају и усклађују биљну и сточарску производњу у пољопривредним предузећима и на приватним пољопривредним имањима. 
        У склопу биљне производње, гаје и производе биљне културе на ораницама (житарице, поврће, индустријско и крмно биље), у воћњацима и у виноградима. 
       У склопу сточарства  узгајају крупну и ситну стоку и живину, раде на изради сточних и живинских прерађевина.
         Послови у ратарству обухватају припрему тла, ђубрење, сетву, односно садњу, заштиту биља, убирање плодова (жетву), складиштење и припрему производа за даљу прераду. 
       У вртларству узгој поврћа, цвећа, украсног грмља и дрвећа укључује посебну обраду тла, производњу или избор садног материјала и семена, ђубрење и заштиту те отпремање готових производа на тржиште.
Неки пољопривредни техничари баве се уређивањем паркова и зелених површина. 
       У воћарству узгајају се све врсте домаћег воћа (јабуке, крушке, шљиве, кајсије, брескве, трешње, вишње, ораси...) и неке врсте јужног воћа (смокве, наранџе, мандарине, лимун, бадеми, маслине).
      Послови укључују припрему и ђубрење тла, бригу о сађењу плантажних или расутих воћњака, обрезивању круне воћака, прскање и запрашивање против болести и штеточина, бербу, сортирање, складиштењу и преради сушењем, конзервисањем, цеђењем у сокове или печењем у алкохолна пића и сл.
         У виноградарству и винарству пољопривредни техничари проверавају и брину се о ђубрењу тла за садњу различитих врста грожђа, обрезивању и калемљењу лозе, прскању и запрашивању, заштити од болести и штеточина, берби и разврставају грожђа и преради у вино, које се даље претаче, етикетира и отпрема на тржиште.
    У сточарству пољопривредни техничари воде рачуна о узгоју говеда, што обухвата неговање и храњење јуница и бикова, музних крава те товљење телади и јунади. Раде на узгоју, храњену, и тову свиња, оваца и коза и разних врста живине. У тај склоп послова улази и производња млека и конзумних јаја. 
        Пољопривредни техничари могу се бавити и другим гранама производње, као што су гљиварство, пчеларство, рибарство, коњарство.

         Пољопривредни техничари раде на отвореном (оранице, ливаде, воћњаци, вртови, виногради), али и у затвореним просторима, као што су стакленици, пластеници, стаје, подруми, складишта и слична места.
        У раду се служе различитим алатима, машинама и уређајима и служе се разним инструментима, попут термометара, барометара, анемометара, лигометара, мирометара и сличних мерних апарата.
      Ово је занимање прикладно за нормално развијене особе оба пола које имају изражен интерес за природу, биљке и животиње.

Пољопривредни техничари запошљавају се у биљној, сточарској или комбинованој производњи у пољопривредним предузећима, а могу радити и на приватним имањима. 
         У послу могу напредовати до специјалиста за уже производно подручје, као и на руководећа места. Уз одређене услове, могу се и даље усавршавати на високим струковним пољопривредним школама и пољопривредном факултету.

 

1/8

© 2018 by Secondary School of Agriculture and Chemistry Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now