ВЕСТИ И АКТУЕЛНОСТИ

Среда, 04.03.2020. године

Сајам образовања УПИСАЋУ одржан је у просторијама Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу, дана 04.03.2020. године  са почетком у 12:00 часова 

Сајам је намењен ученицима завршних разреда свих средњих школа у општини Обреновац и представља праву прилику да на једном месту, непосредно од представника високошколских установа из целе Србије у директном контакту и разговору, сазнају више о вашем студијском програму у циљу промоције квалитетног академског образовања.

 

На сајму су се представили:

1. Факултет за економију и финансије, Универзитет Унион Никола Тесла, Београд

2. Факултет безбедности, Универзитет у Београду

3. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду

4. Висока туристичка школа, Београд 

5. Географски факултет, Универзитет у Београду

6. Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду

7. Академија пословних струковних студија, Београд 

8. Висока здравствено-санитарна школа струковних студија "Висан", Београд

9. Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду

На следећем линку можете погледати прилог РТВ МАГ са сајма https://www.youtube.com/watch?v=_y-oAH7Ew1Y

Тим за каријерно вођење и саветовање ученика Пољопривредно-хемијске школе

  
Четвртак, 30.01.2020. године

Обука се остварује у оквиру заједничког пројекта Министарства просвете науке и технолошког развоја и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања под називом Обука запослених у образовању за примену образовних стандарда и самовредновање рада установа у основном и средњем образовању.

Пољопривредно-хемијска школа је била домаћин обуке за представнике следећих школа у општини Обреновац:

1.    ОШ Дражевац
2.    ОШ Живојин Перић
3.    ОШ Јован Јовановић Змај
4.    Гимназија у Обреновцу
5.    Техничка школа
6.    ОШ Грабовац
7.    Пољопривредно-хемијска школа
8.    ОШ Никола Тесла
9.    ОШ Посавски партизани
10.  Прва обреновачка основна школа    

 

 

 

 

На обуци главна тема је била  увезаност и међусобна условљеност између самовредновања и спољашњег вредновања.

Ова главна тема је обрађена кроз следеће теме: Оквир квалитета кроз јединство самовредновања и спољашњег вредновања; Развој културе самовредновања у установи; Од извора података до процене квалитета; Акционо планирање и тимови у установи.

Водитељи обуке, Весна Муратовћ Дробац и Милан Јоксимовић, говорили су и о утицају резултата самовредновања, а учесници су размењивали међусобно примере добре праксе као и неке потешкоће и проблеме које имају у процесу самовредновања.

  
Понедељак, 27.01.2020. године
Свечану прославу школске славе Свети Сава у нашој школи увеличао је долазак Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Милутина на велику радост свих присутних.
Епископ Милутин одликовао је дирекотра школе Драгољуба Златановића Орденом Светог Владике Николаја и том приликом нагласио "да је ова награда потврда резултата и успеха у раду ученика и наставника ове установе, али и додатни мотив и обавеза да наставе своју трудољубивост у образовању, васпитању и стручном усавршавању"
Након обреда освећења жита и ломљена славског колача и пригодног културно-уметничког програма који су реализовали ученици Пољопривредно-хемијске школе, хор Обреновачке девојке, музички и играчки ансамбл ЦОКТ ТЕНТ, директор школе је наградио:

Његово Преосвештенство Епископа ваљевског Г. Милутина, Црквену општину Обреновац при храму Силаска Светог Духа на апостоле, Мирослава Чучковића-председника Градске општине Обреновац, Зорана Гајића-председика Одбојкашког  савеза Србије, Слободана Марчету-власника компаније BULL,  Јелену Ранковић–ментор ученика на такмичењу из опште и неорганске хемије, ученице и ученике: Јовану Ђукић, такмичење из опште и неорганске хемије, Михаила Милосављевића, такмичење из опште и неорганске хемије, Немању Гајичића, одељење III/3, Јану Марјановић, одељење III/1-најбољи литерарни рад и Обрадина Радојевића, одељење III/6-најлепши славски колач кованицом са ликом Светог Саве и пригодним захвалницама и иконама. 

  
На следећим линковима можете погледати и видео снимке РТВ МАГ Обреновац и Локалних Новина Обреновац 
Снимак Локалних Новина Обреновац 
Снимак и прилог РТВ МАГ Обреновац 
Среда, 18.12.2019. године
У оквиру активности пројекта Превенција и борба против корупције који финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом у уторак, 17. децембра 2019. бити одржан  је четврти Антикорупцијски час у Пољопривредно-хемијској школи у Обреновцу.  
Антикорупцијском часу „Прекини ланац! Реци НЕ корупцији!“ присуствовало је више од 200 ученика матураната средњих школа из Обреновца и Београда. 
Овај догађај део је кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције која се реализује у оквиру активности пројекта Превенција и борба против корупције, а посебан значај дат је информисању и едукацији младих људи о штетности ове друштвене појаве.
На следећи линковима можете погледати видео прилоге о антикорупцијском часу:
РТС:http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3778042/kako-da-mladi-prepoznaju-korupciju-antikorupcijski-cas-za-maturante.html
РТВ МАГ:  https://www.youtube.com/watch?v=MXsXtWWP6p8
  
Уторак, 10.12.2019. године

Предавање представника Министраства унутрашњих послова

за Ученички парламент

У уторак, 10.12.2019. године у просторијама Пољопривредно-хемијске школе одржано је предавање за ученике који су у Ученичком парламенту школе.

Предавање су одржали представници ПУ за град Београд – Светлана Ђорђевић (Одељење за борбу против дроге), Миодраг Сулејмановић (Одељење за сузбијање малолетничке делинквенције) и Снежана Јанковић (Управни послови).

Теме о којима је било речи обухватиле су кривичну одговорност младих, вршњачко насиље и злостављање, проблеме наркоманије, као и делатност управних послова, односно обавезу поседовања личне карте и услове за добијање пробне возачке дозволе. Предавачи су на јасан начин и уз конкретне примере из праксе објаснили ученицима које су њихове одговорности у складу са узрастом, на који начин могу препознати и одбранити се од различитих облика насиља, као и начине на које могу себе заштитити од потенцијалних ситуација у којима се користе психоактивне супстанце.

Посебан део предавања је био посвећен информисању младих о обавези поседовања личне документације, као и условима под којима функционише пробна возачка дозвола.

Све поменуте теме су веома блиске ученицима, а само предавање је било у форми дијалога, где су ученици имали прилику да постављају питања и испричају понеко искуство из свакодневног живота.

Поменуто предавање је резултат континуиране сарадње Пољопривредно-хемијске школе са институцијама које се баве превенцијом непожељног понашања младих, као и њиховом заштитом.

Петак, 06.12.2019. године

Свечана Академија доделе признања

најуспешнијим основним и средњим школама градских општина града Београда


       Београдска асоцијација за школски спорт организовала је свечану Академију доделе признања најуспешнијим основним и средњим школама градских општина града Београда, које су учествовале у Систему школских спортских такмичења Града Београда у протеколој школској 2018/2019. години.

      Директор школе Драгољуб Златановић и наставник наставног предмета физичко васпитање Небојша Петрашевић, у петак 6. децембра 2019. године, у свечаној сали Старог двора Скупштине града Београда примили су признање за најуспешнију средњу школу у Обреновцу у систему школског спорта. Захваљујући одличним резултатима наших ученица и ученика, школа се нашла међу најуспешнијима у Београду. Надамо се истом успеху и овој школској години.

Петак, 06.12.2019. године

"Фестивал науке, највећа манифестација у области промоције науке и образовања, одржава се на Београдском сајму у халама 3, 3а и 5, од 5. до 8. децембра 2019. године.

 Тема овогодишњег 13. фестивала је "Разоткривање" и посвећен је разоткривању заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа."

На фестивалу учествује више од 60 научних и образовних институција, удружења али појединаца из Србије и из иностранства.

Ученици одељења 1/4,  1/5, 2/5, 3/5, 4/5, чланови секције Млади технолог и чланови Еколошке секције и њихове наставнице посетили су Сајам науке у четвртак 05.12.2019. године 

 

Пoнедељак,02.12.2019. године
Сарадња са образовно-васпитним институцијама у општини Обреновац се и ове школске године успешно наставља. Овог пута наши гости су били предшколци из предшколске установе "Перка Вићентијевић" из Обреновца из објекта Цицибан. Посетили су хемијске лабораторије где су заједно са нашим ученицима изводили експерименте. Како је било и како су се провели можете погледати на фотографијама и у видео прилогу РТВ МАГ на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=MSX1qcsynjg
Петак, 29.11.2019. године
Ученици одељења 3/5, образовни профил техничар за индустријску фармацеутску технологију, је дана 19.11.2019. било посетили су производне погоне Термоелектране "Никола Тесла" Б.  У оквиру  блок наставе из  наставног предмета Технологија фармацеутских производа у погонима "ТЕНТ Б" у одељењу за хемијску прераду воде, упознали су се са процесом производње пречишћене воде - деминерализацијом, која се користи у постројењима термоелектране. 
Петак, 15.11.2019. године

У петак, 15.11.2019. године у просторијама Пољопривредно-хемијске школе организовано је предавање представника Црвеног крста Обреновац на тему дигиталног насиља.

Ученицима је кроз презентацију и кратке филмове представљен значај препознавања, реаговања и саме превенције дигиталног насиља.

Предавање је било интерактивног типа, где су ученици анонимно забележили ситуације дигиталног насиља из свакодневног живота о којима су затим дискутовали, тражећи најадекватније решење.

С обзиром на чињеницу да им је тема врло блиска и позната, ученици су активно учествовали у раду, износећи своја мишљења и искуства. На самом крају, добили су конкретне савете на које начине могу себе заштити од овог облика насиља.  

Одржано предавање је само једна од бројних активности у оквиру сарадње Пољопривредно-хемијске школе и Црвеног крста у Обреновцу.

Циљ је едукација ученика о темама које су међу њима актуелне и прилагођене њиховом узрасту.

Среда, 09.10.2019. године

Пољопривредно-хемијско школство у Обреновцу постоји од 1977. године када се реформом  први пут јавља пољопривредна и хемијско-технолошка струка. Након осам година, 1985. године, Образовни центар у Обреновцу се, у оквиру нове реформе школства, дели на две школе, Школски центар „27. март“ и Образовни центар „Буда Давидовић“.

Пољопривредно –хемијска струка је припала Школском центру.

09. октобра 1990. године одлуком Окружног суда у Београду, Пољопривредно-хемијска школа „почиње свој самостални живот“

09.10.2019. године смо прославили "29. рођендан". Током свих ових година трудимо се да померамо границе, да напредујемо, да учимо једни од других.

Трудимо се сви заједно - ученици, наставници и сви запослени у школи. Увек смо у покрету, померамо заједно циљ за још који метар јер смо свесни да увек можемо боље. 

Данашња изложба у свечаној сали је приказ само дела труда и напредка. Чланови секција, које постоје у школи, припремили су мали приказ примењеног знања у пракси: библиотечко-информациона секција, литерарна секција, драмска секција, секција Млади орач, секција за хортикултуру, пчеларска секција, кинолошка секција, секција спортског коњарства, пекарска секција, секција за енглески језик, секција Млади технолог и  Биолошка секција.

Осим ове изложбе, огранизовали смо и спортске турнире: турнир у одбојци, у баскету 3на3, стоном тенису и куглању .

Наши специјални и најдражи гости су били ученици одељења II/2 из основне школе "Прва обреновачка основна школа" из Обреновца и ученици IV/8 из основне школе "Јован Јовановић Змај" из Обреновца. Дошли су да нам улепшају прославу рођендана.

На следећем линку можете погледати тв прилог о нашој прослави https://www.youtube.com/watch?v=6HtkSJPF-Yc

Петак, 27.09.2019. године
Градска општина Обреновац, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије угостили су високу делегацију кинеске академије пољопривредних наука. Током посете, делегација је обишла и Пољопривредно-хемијску школу и школско огледно имање. Током посете размењена су искуства наших наставника и предавача из Кине. Том приликом су се представници наше школе још једном захвалили народу Кине на донацији након поплава 2014. године.
На следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=eQgl9rc5Tz4 можете погледати репортажу о посети. Видео материјал је власништво РТВМАГ Обреновац 
Понедељак, 16.09.2019. године
Међународни дан заштите озонског омотача, 16. септембар, обележен је у Пољопривредно-хемијској школи. 
У оквиру блок наставе, ученици другог и четвртог разреда образовног профила техничар за заштиту животне средине су припремили презентације о значају озонског омотача. 
Блок настави су присуствовали и чланови Еколошке секције и секције "Млади технолог" 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Понедељак, 19.08.2019. године

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РЕДОВНЕ УЧЕНИКЕ КОЈИ ПОЛАЖУ РАЗРЕДНЕ И ПОПРАВНЕ ИСПИТЕ У АВГУСТОВСКОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2018/2019. ГОДИНЕ

Кликом на иконице можете погледати распоред полагања разредних испита у августовском року школске 2018/2019. године

и распоред  полагања поправних испита у августовском року школске 2018/2019. године.

Петак, 16.08.2019. године

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РЕДОВНЕ УЧЕНИКЕ КОЈИ ПОЛАЖУ РАЗРЕДНЕ И ПОПРАВНЕ ИСПИТЕ У АВГУСТОВСКОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2018/2019. ГОДИНЕ

Кликом на иконице можете погледати распоред припремне наставе за разредне испите у августовском року школске 2018/2019. године

и распоред припремне наставе за полагање поправних испита у августовском року школске 2018/2019. године.

ИЗМЕНА РАСПОРЕДА ПРИПРЕМНЕ НАСТАВЕ:

Одељење III/6: 

- предмет ЕКОЛОГИЈА

- датум одржавања 19.08.2019.

- време одржавања од 10:00 до 14:00 сати

- место одржававања - учионица

Одељење III/4: 

-предмет МИКРОБИОЛОГИЈА

- датум одржавања 20.08.2019.

- време одржавања од 10:00 до 14:00 сати

- место одржававања - учионица

Четвртак, 25.07.2019. године
Овим путем обавештавамо заинтересоване ученике Пољопривредно-хемијске школе да на линку http://www.mod.gov.rs/cir/14132/konkurs-za-dodelu-ucenickih-odnosno-studentskih-stipendija-za-skolsku-2019-2020-godinu-14132
могу да се информишу о додели ученичких стипендија за школску 2019/2020. годину. 
Уторак, 19.06.2019. године
Као и претходних година, и ове је организована свечана подела диплома, похвалница и награда за ученике који су успешно завршили своје средњошколско образовање. Ученици одељења 3/3-цвећар-вртлар, 3/6-пекар и месар, 4/1-ветеринарски техничар, 4/2-пољопривредни техничар, 4/3-техничар хортикултуре, 4/4-техничар за заштитиу животне средине и 4/5-техничар за индустријску фармацеутксу технологију, са својим одељењским старешинама Драганом Станојевић, Стефаном Ђурићем, Александром Милошевић, Илоном Ђорђевић, Јасмином Тицом, Горданом Радојичић и Љиљаном Чолић поздравили су ученика генерације Александра Порчића-одељење 4/4, спортисту генерације Ивана Рафаиловића-одељење 4/1 и читаоца генерације Светлану Шлапак-одељење 4/3. 
Одељењске старешине су, и ове године, добиле на поклон књигу, као знак поштовања за рад са одељењима. 
На следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=HZSMjlbvSFUможете погледати како је изгледала свечана додела. Снимак је власништво РТВ МАГ Обреновац.
Среда 12.06.2019. године
Током гостовања у емисији "ТЕПИХ" на РТВ МАГ, директор школе Драгољуб Златановић је обавестио будуће прваке о условима за упис у први разред средње школе у школској 2019/2020. години, о броју места у све три школе и образовним профилима које могу одабрати и пожелео им добродошлицу. На следећем линку можете погледати емисију https://www.youtube.com/watch?v=MUUVHu7RekY. Снимак је власништво РТВ МАГ Обреновац 
Понедељак, 03.06.2019. године
Ученици завршних разреда Пољопривредно-хемијске школе, прославили су завршетак школовања у петак 31.05.2019. године на матурској вечери у ресторану "Базени" у Обреновцу. Вече лепог дружења, добре музике и још бољег расположења. На снимку РТВ МАГ можете погледати изјаве наших ученика и колега а у албуму MATURA PHŠ  на FB страници Локалних Новина Обреновац можете погледати фотографије.
Четвртак, 30.05.2019. године 

Пројекат М_АРТ

          Ученици свих разреда наше школе који имају предмет математика, заједно са професорима математике су узели и ове године учешће у пројекту "М_АРТ" који је инспирисан летњом школом визуализације математике у Егеру у Мађарској и у Београду коју је похађала наставница математике Маја Радојичић.

У оквиру манифестације "Мај месец математике", Центар за промоцију науке је отворио изложбу М_АРТ у галерији на Андрићевом венцу 2.

        На тој изложби су изложена 2 рада ученице на тему фрактали, као и један рад на тему симетрија чији је ментор Маја Радојичић. Радови ова два ученика су и прошле године ушла у ужи избор и била изложена на Фемили деј-у Међународне конференције у Холандији. Део изложбе ће бити представљен и у холу Градске управе града Панчево.

         У наредном периоду сви радови ће бити доступни и на онлјан изложби радова свих учесника, као и на сајту наше школе. Ученици који су учествовали су:

  1. Јана Марјановић – други разред  – два рада у ужем избору

  2. Никола Радовановић – други разред – један рад у ужем избору

  3. Сара Бајић – први разред

  4. Александра Павловић – први разред

 Аутори пројекта су Наташа Лазаров и Татјана Станковић. Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке, ШУ Зрењанин-канцеларије Панчево, Друштво математичара Србије, Регионални центар за теленте "Михаило Пупин" Панчево и Учитељског панчевачког друштва. Овај пројекат омогућава корелацију међу предметима и тиме доприноси развоју међупредметних компетенција ученика чији је циљ повезивање математике и уметности.

 

Аутор текста и фотографија

Наставник математике

Маја Радојичић

Среда, 22.05.2019. године
Ученици Пољопривредно-хемијске школе, који су током ове школске године постигли добре резултате у наставним и ваннаставним активностима награђени су одласком у Народно позориште у Београду. У понедељак, 20.05.2019. године, у пратњи наставника погледали су представу "Лажа и паралажа" 
Уторак 21.05.2019. године
Представници Града Београда, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Привредне коморе Србије и основних и средњих школа представили су данас у Скупштини града Национални модел дуалног и предузетничког образова. Директор Пољопривредно-хемијске школе, Драгољуб Златановић, у оквиру сегмента о ученичким задругама, представио је рад ученичких задруга некад и сад. 
У оквиру пројекта Националног модела дуалног и предузетничког образовања предвиђено је да се се посети десет градова у Србији како би се на најбољи начин представио ученицима.Ученици Пољопривредно-хемијске школе, који су током ове школске године постигли добре резултате у наставним и ваннаставним активностима
Субота, 18.05.2019. године
Традиционална изложба "ПОКАЖИ СВОГ ЉУБИМЦА" и ове године привукла је велики број посетилаца и излагача.
Пси, мачке, украсне птице, зечеви, јежеви, глодари, гмизавци су и ове године "дошли" са својим власницима да у добром расположењу проведу сунчано суботње поподне у нашем дворишту.
Осим изложбе посетиоци су могли да добију савете ветеринара, да погледају показну вежбу DOG TRAINING CENTER Obrenovac 2018
На следећем линку можете погледати како је било на изложби https://www.youtube.com/watch?v=DI31-Q_MqDY. Снимак је власништво РТВ МАГ ОБРЕНОВАЦ
Среда 14.05.2019. године
Током данашњег дана, ученици завршних разреда-матуранти, присуствовали су стручном предавању на тему Превенција недоличног и насилничког понашања, превенција злоупотребе дрога и алкохола, ризика и последица непоштовања  правила у саобраћају. Представници Министарства унутрашњих послова Републике Србије упознали су присутне ученике са законима који регулишу ове области, са последицама које могу наступити услед непоштовања закона, као и са препорукама о превенцији и заштити.